Machinaal houtbewerker

Beroepsprofiel

De machinaal houtbewerker bedient één of meerdere houtbewerkingsmachines. Hij kan de machines instellen, bedienen en reinigen. Hij gebruikt ook handgereedschap.

Lesinhoud

De opleiding machinaal houtbewerker bestaat uit twee modules: manuele houtbewerking en machinale houtbewerking. Je leert vaardigheden en technieken beheersen op het brede vlak van hout bewerken via een projectmatige aanpak en je eigen werk planmatig aanpakken en evalueren. Het vak van polyvalent geschoold vakman in de houtverwerkende nijverheid is het hoofdthema.

Houtbewerking is een specifieke beroepsgerichte studierichting. In de praktijkvakken en deeltijdse werkopdracht komen via ervaringsgericht en concreet werken heel wat facetten aan bod zoals het vervaardigen van allerhande constructies uit verschillende materialen en het bewerken van deze materialen door een correct gekozen machine. Je leert tevens ontwerp aspecten functioneel herkennen en begrijpen, eenvoudige principes rond veiligheid, en het klaarstomen voor een bloeiende loopbaan wordt zeker niet vergeten. De verwezenlijking van werkstukken en samenstelling ervan tot een afgewerkte constructie staan centraal. De technische vakken zijn ondersteunend en beklemtonen het toepassingsaspect.

Mogelijke vervolgopleidingen zijn: werkplaatsbinnenschrijnwerker, werkplaatsbuitenschrijnwerker.

Partners

Enkele werkgevers: Noord-Limburgs Open Atelier Overpelt, Pelthout Pelt, Coomans Laakdal, Intersfera Projects Herk-de-Stad, Pure Wood Design Lommel, Steigermeubels XL Lommel

Veilig werken op hoogte - Constructiv op school