Keukenmedewerker

Beroepsprofiel

Een keukenmedewerker werkt in de keuken van een restaurant, traiteur of grootkeuken en helpt de kok tijdens de dienst bij de bereidingen. Bovendien helpt de keukenmedewerker bij de voorbereidende werkzaamheden zoals kuisen, wassen, schillen, versnijden en koken van groenten en fruit en het bereiden van garnituren, koude sauzen, soepen, voor- en nagerechten,… Na de dienst ruimt de keukenmedewerker op en maakt hij/zij de werkplaats en de werkinstrumenten schoon. Heel belangrijk bij alle werkzaamheden is het veilig omgaan met het werkmateriaal en het hygiënisch verwerken en bewaren van voedingsmiddelen.

Lesinhoud

De opleiding keukenmedewerker bestaat uit twee modules: initiatie keuken en keukentechnieken. In de eerste module (initiatie keuken) leer je vooral het voorbereidende werk doen zoals ingrediënten klaarzetten, groenten en fruit klaarmaken, basissoepen, afval sorteren, de vaat, maar ook hoe je veilig, hygiënisch en milieubewust kan werken. In de tweede module (keukentechnieken) leer je gewichtseenheden en inhoudsmaten omrekenen, recepten volgen, verschillende snijtechnieken, dresseren,… Na het behalen van het certificaat keukenmedewerker kan je overgaan naar de vervolgopleiding hulpkok.

Partners

Voor al onze horecaopleidingen werken we nauw samen met Horeca Vorming Vlaanderen.

Enkele werkgevers: Eethuis Christoffel Peer, La Cantina Lommel, Brasserie Belle Vue Mol, Italian Bar Ristretto Tessenderlo.

Samenwerking met LOOA vzw Hasselt voor aanloopfase werk o.a. sociaal restaurant Lommel, Internaat De Immert Leopoldsburg